9 любопитни данни, за човешкото тяло

Съществуват множество неща за това, което сме. Медицина и наука ежедневно доказват едни неща и се борят с други. Това е част от целия процес за развитие и прогрес на човешкият организъм. Избрахме 9 любопитни данни за човешкото тяло, които не всички знаят или поне са позабравили:

1. Човек, които гори по средно 2500 калории на ден, отделя от тялото си 104 калории топлина. Това количество човешка енергия се равнява на електрическа крушка, която свети със 120 вата.

2. Средно на ден човешкият бял дроб поглъща 22 хил. вдишвания или казано по друг начин до дихателните ни пътища достига кислород равен на 5 млн. литра въздух.

3. Човешкото тяло е изградено от 60 трилиона клетки, а всяка от тях се състои от 10 000 молекули над броя на всичките звезди в галактика Млечен път.

4. Човекът единствено плаче от всички живи същества. Само една от сълзите на човек тежи 15 мг, а през целия си жизнен път, той изплаква цяла вана сълзи. Жените плачат 5,3 пъти на месец, а мъжете 1,4 пъти за този период.

5. Всяка човешка стъпка задвижва 200 мускула в тялото ни, а средно те се равняват на 6 хил. крачки дневно. Това означава, че за целия жизнен път човек изминава 4 пъти Земята.

6. Човешкият мозък се състои от най-сложно измислената система във Вселената. В мозъка има 3 млн. километра нерви свързани с милиарди клетки. Цялата енергия на тялото се равнява на 20%, от която мозъкът на мъжа тежи с 14% повече от този на жената. Това обаче не оказва влияние на интелекта при единия и при другия пол, а е основно заради мускулната маса, която при мъжа е двойно по-развита.

7. Костите на човек са 14% от общото му тегло. Когато човек се ражда в него има 300 кости, а след 20 години те намаляват, достигайки 206. Това се обяснява от науката с факта, че повечето се срастват помежду си. За единствена развита кост, от самото раждане в човешкия организъм се смята тази в човешкото ухо.

8. В женският организъм има 4,5 литра кръв в кръвоносните съдове, а при мъжете те са 5,6 литра кръв. Според учените, кръвта е 8% от телесната маса, заедно с вени, артерии и общо тя достига 100 хил. км.

9. За най-дълги хълцания в човешкият организъм са отчетени тези на американски земевладелец и животновъд, които продължили цели 65 години.

10. Най-дългото кихане е от 978 дни и било отчетено за англичанка, която започнала да киха на 12 години и спряла на 14 годишна възраст.